Ergonomie práce na notebooku

Čím dál více lidí pracuje na notebooku místo u stolního počítače. Pravidla pro srovnání těla v sedu u notebooku platí stejná, jako při práci na počítači. Jaká to jsou?

Nejdůležitější je správně nastavená obrazovka vůči očím a ruce pohodlně položené na stole na klávesnici. Většinou je ale obrazovka nízko, takže se k ní člověk sklání a hrbí (viz obrázek 1). Proto doporučuji upravit si vaše nejčastější pracovní místo tak, aby tyto požadavky splňovalo.

Dá se toho docílit podložením notebooku do požadované výšky např. pomocí knih nebo krabic a připojením externí myši a klávesnice. Pro větší pohodlí je možné připojit i externí monitor (viz obrázek 2). Podložení notebooku bez využití externí klávesnice a myši lze využít na činnosti, při kterých nepotřebujeme psát a stačí nám pouze obraz a zvuk (viz obrázek 3).

Tato úprava pracovního prostředí není možná vždy a všude, ale vaše záda ji ocení!

Publikováno 27. 11. 2023

Viscerální ošetření po porodu

Před pár dny jsem ošetřovala břicho metodou viscerální manipulace mamince čtyř dětí. Přišla za mnou s bolestmi zad, hrudníku a ramene a bolestmi za krkem. Při ošetření břicha cítila různé vjemy – pálení, tahy, přelévání horkosti – právě ve výše popsaných bolavých místech. Po ošetření řekla, že se cítí jako znovuzrozená!

V těhotenství dochází ke spoustě změn včetně “přeskupování” jednotlivých orgánů, aby daly v břiše místo rostoucí děloze. Toto přeskupování se děje celou dobu těhotenství. Při porodu je ale situace v břiše změněná najednou – a záleží tedy pak, jak se orgány naskládají zpět. U žen různou dobu po porodu nacházím různé stranové asymetrie, tlaky či bolesti břicha, a ty můžeme pomocí viscerální manipulace “rozpustit” tím, že pomůžeme najít orgánům zpět jejich přirozené umístění a pohyblivost v břiše. Stejně tak mohou vymizet bolesti ve vzdálených strukturách, které jsou ale stažením břicha způsobeny.

Ošetření břicha si zaslouží každá žena, která odnosila děti. Ale také ta, která by děti mít chtěla, která má bolestivou menstruaci nebo ovulaci nebo kdokoli po břišních operacích či s trávicími potížemi. Když zlepšíme prokrvení v břiše a dáme volnost jednotlivým strukturám, tak se dějí zázraky.

Publikováno 20. 7. 2023

Péče o jizvy

O každou jizvu je třeba pečovat, aby byla posunlivá vůči okolním tkáním a aby měla i stejnou citlivost a vnímavost.

Pokud je celá jizva, nebo některá její část, tužší, neposunlivá, nepoddajná a na dotek přecitlivělá, nebo naopak méně citlivá, může nám způsobovat potíže v pohybovém aparátu. Například bolesti okolo kyčle, kříže či hrudníku ze stažené jizvy po apendektomii, nebo bolesti beder z neošetřené jizvy po epidurální anestezii. Někdy jsou ale cesty klikaté a vzdálené a například taková nevinná „malá“ jizva po epiziotomii může způsobit tuhost a bolest i třeba hrudníku nebo ramene.

Proto je dobré se o jizvy a jejich okolí starat, zpočátku je opečovat dotekem, pohlazením, později i jemným či hlubším posunem do různých stran a tím zlepšovat jejich pružnost a skluznost.

Metod na ošetření jizev je spousta. Můžete vyzkoušet tyto drobné tipy, případně navštívit fyzioterapeuta, který se této problematice věnuje. Jizvu vám vyšetří, ošetří a poradí, jak se o ni můžete doma starat sami, aby to pro vaše tělo mělo největší přínos.

Publikováno 15. 11. 2022

Vnímání těla

Dnes ráno jsem se rozespale protáhla a v polovině pohybu mě najednou prudce píchlo pod lopatkou. Hned jsem se zastavila s myšlenkami „žebro, nedýchat“ – vydechla jsem, vrátila ruce před tělo, intuitivně levou rukou zamávala a bolest hned odezněla.

Přesně tohle se snažím své klienty naučit. Nejen odstranit aktuální bolest, se kterou ke mně přicházejí, ale naučit je s jejich tělem fungovat tak, aby se potíže nevracely. A když se vrátí, tak aby si od nich uměli pomoci. Aby věděli, jak zareagovat hned, a ne až když se dostanou za 2 týdny (někdy i za 2 měsíce) na rehabilitaci.

A na to je zásadní naučit se VNÍMAT SVÉ TĚLO.

Jsem hrdá na všechny klienty, kteří se toto naučili a pokračují dále – nehasí jen akutní bolest, ale chtějí na sobě pracovat, aby jim v jejich těle bylo dobře. A jsem hrdá i na sebe za každého člověka, kterého toto dokážu naučit.

Publikováno 27. 10. 2022

Viscerální manipulace – uvolnění zvýšeného napětí v břišní dutině

V létě jsem nejen relaxovala, ale také se vzdělávala.

Byla jsem na dvou kurzech techniky viscerální manipulace, která se zaměřuje na přirozenou pohyblivost orgánů uvnitř břicha, hrudníku a pánve. Jemným, plošným působením na různá místa trupu můžeme povolit případné stažení tkání a tím pomoci např. lidem s:

  • trávicími potížemi
  • bolestmi zad, břicha, ramen, kyčlí, …
  • bolestivou menstruací, ovulací
  • stavy po operacích břicha, hrudníku, pánve.

Pokud máte zájem o ošetření, napište mi.

Publikováno 29. 8. 2022

Cvičíte na dovolené?

 Někdy cvičení není třeba, protože pravidelným pohybem a snížením stresu na dovolené chronické bolesti ustoupí. → To je ideální.

Někdo si chce od „povinnosti“ cvičit odpočinout. → Pak bych doporučila pokusit se změnit přístup ke cvičení a brát ho spíše jako podpoření těla, aby lépe fungovalo, ne jako nutnou povinnost.

A někdo na to prostě zapomene. Ať už na samotné cvičení, nebo na pomůcky, které s sebou potřebuje. → Nevadí to, pokud vás nic nebolí. Pokud ano, napište si věci na cvičení do seznamu věcí s sebou.

Dovolená může být skvělým časem na to konečně se cvičení věnovat více a posunout se dál!

Posílám pozdravy z naší dovolené.

Publikováno 15. 6. 2022

Tipy na kolo

  • Opora chodidla o šlapátko je o MTP kloub palce a malíku
  • Kolena míří vpřed
  • Pánev sedí pevně – nešoupe se na strany při zatlačení nohy do šlapátka
  • Od rukou se odtlačujeme, nepřitahujeme se k řidítkům – to nám pomůže lépe srovnat páteř a ramena
  • Nejsme zavření v předním hrudníku (tzn. nejsou ramena vysunutá vpřed a hrudník vzad) – hlavně pokud nás po jízdě na kole bolí za krkem

Užijte si jízdu a přikládám fotku z naší první letošní projížďky

Publikováno 3. 6. 2022

1 – vysazená pánev, 2 – neutrální poloha pánve, 3 – podsazená pánev

Neutrální poloha pánve - aneb proč nepodsazovat pánev

Minulý týden u mě byla maminka roční holčičky. Záda měla zatuhlá, nevěděla jsem, kde zasáhnout dříve. Ale stačilo jen trošku pootočit pánev z podsazení do neutrální polohy a většina napětí zad povolila. A pak už to bylo jednoduché doladit detaily.
 
Pánev je základnou páteře – nastavení pánve má vliv na celou páteř. Není dobré pánev podsazovat ani vystrkovat. Při cvičení, ani při běžném fungování. U neutrálního postavení pánve a hrudního koše máme rovnoměrné napětí břišních i zádových svalů a ty díky tomu mohou dobře spolupracovat.
 
A jak se do neutrální polohy pánve nastavit?
Srovnejte si chodidla na šíři kyčlí, špičkami namířenými vpřed. Kolena mírně pokrčte – pocitově, nemusí to být vidět. Otáčejte pánev střídavě do podsazení a vysazení a hledejte polohu pánve, při které se vám nezatínají hýždě a dostává se do aktivity svalstvo spodní části břicha a pánevního dna.
 
Tato poloha by měla být příjemná, uvolněná, s mírnou aktivitou svalů, které vás mají držet celý den. Pokud je poloha napjatá, pravděpodobně vás zatuhlé svaly do správného nastavení nepouštějí a pak už je to o individuálním navedení.
 
Pokud se vám to daří, mějte toto nastavení v průběhu dne co nejčastěji a zkoušejte ho aplikovat i při jakémkoliv cvičení a sportu. Pokud se nedaří, zkoušejte to dál sami nebo pod dohledem lektora či fyzioterapeuta.
 
Publikováno 25. 5. 2022

Vybíráte boty na jaro?

Nezapomeňte na:

  • Dostatečnou šířku boty hlavně u prstů
  • Ohebnost podrážky do všech směrů (nejen vzhůru, ale i dolů a do spirály)
  • Špička aby nebyla zahnutá vzhůru
  • A aby nebyla kulatá – měla by být do rovna u palce a výrazněji zakulacená jen ze strany od malíku

Publikováno 31. 3. 2022

Jak na stres v těle?

V posledních dnech za mnou chodí moji klienti na fyzioterapii se zvýšeným napětím šíjových svalů, staženým hrudníkem, se zvýrazněnými bolestmi zad…

Stres na nás teď působí na všechny, nejprve v souvislosti s covidem, nyní s válkou na Ukrajině. A na těle to poznáme také.

Proto si prosím všimněte: Jak se ve svém těle teď cítíte. Je uvolněné nebo stažené? V jaké části těla se případné stažení nachází? Ve které části jste uvolnění? Choulíte se do sebe? Nebo je váš hrudník otevřený, prostorný, volný? Jak se vám dýchá? …a co by vám nyní udělalo lépe?

Šálek čaje, procházka, běh, jóga, meditace,…nebo něco úplně jiného?

Věnujte svému tělu pozornost. V těžkých situacích tím spíš. Dělejte si během dne zastavení, při kterém si všimnete, jak se ve svém těle cítíte a pokuste se na to co nejdříve adekvátně zareagovat. Tím líp se naučíte se vnímat a reagovat na případné potíže včas, aby TĚLO NEBOLELO.
 
Publikováno 2. 3. 2022

Je operace řešení? - u bolestí kolen, vbočených palců, výhřezů plotének,...

Rozhodla jsem se sepsat pár vět o výhodách a nevýhodách operačního řešení potíží pohybového aparátu. Setkávám se totiž velmi často se dvěma extrémy. S lidmi, kteří se operacím vyhýbají za každou cenu, a s těmi, kteří jsou přesvědčení, že operace vyřeší celý jejich problém hned. Většinou je ale cesta někde uprostřed.

Operace X konzervativní řešení (fyzioterapie, především aktivní terapie – cvičení):

  • Operací může opravdu dojít k okamžitému odstranění potíží, nemusí to tak být ale vždy. Někdy bolesti zůstanou stejné, někdy se i zvýší.
  • Proces hojení tkání trvá a je potřeba dát tělu čas pro regeneraci, není možné se hned vrátit do plné zátěže. Pokud bychom se snažili tento čas zkrátit, někdy tím může dojít i ke zmaření výsledku operace (například u plastiky kolenních vazů k jejich opětovnému přetržení). Častěji však dochází k přetížení a bolesti některé části těla nebo operovaného místa, a tím zhoršení hojení.
  • U některých potíží se po operaci problém vrací, protože operací není řešena příčina problému. Například u vbočených palců většinou nebývá příčina v samotném postavení palce, ale v nastavení osy celé dolní končetiny, případně i trupu, v napětí svalů a dalších tkání a ve způsobu chůze a odvíjení chodidla. Proto je dobré nejprve vyzkoušet konzervativní řešení.
  • Po každé operaci je potřeba se starat o jizvu. Ta se totiž přirozeně stahuje a snižuje pružnost tkání ve svém blízkém i vzdálenějším okolí, a tím může způsobovat bolest či nepříjemné vjemy v místě jizvy i jinde v okolí (například bolesti zad kvůli neošetřené jizvě po apendektomii nebo epiziotomii).
  • Po spoustě operací je potřeba chodit na fyzioterapii. Vzhledem k tomu, že cílem fyzioterapie u těchto potíží je dostat svaly v místě přetížení do rovnováhy, ptám se – není lepší vyzkoušet konzervativní řešení jako první?

A jak se rozhodnout? Věřte svému ošetřujícímu lékaři. Podle charakteru a intenzity vašich obtíží a objektivního nálezu na rentgenu, magnetické rezonanci, atd. vám váš lékař navrhne, která možnost je pro vás nejvhodnější. Pokud si stále nejste jistí, zkonzultujte možnosti i s jiným lékařem nebo fyzioterapeutem.

Publikováno 16. 11. 2021

Trápí vás bolesti nohou?

Cvičit na klenbu nohy lze v každém věku! Nebo jste slyšeli něco jiného? Že v dospělosti se s klenbou už nedá nic dělat a máte nosit vložky? A že vbočený palec je dědičný a také s tím nic nenaděláte?
 
Ano, jsou nějaké predispozice. Zároveň ale záleží, jakým způsobem chodíme, jaké máme boty, domácí obuv i ponožky (úzké nejsou vhodné), jestli někdy chodíme bosky a tím stimulujeme chodidla k aktivitě a celkově jak se pohybujeme, sportujeme a cvičíme.
 
Někdy stačí dát chodidlům místo v prostornějších botách a ponožkách a dále už to nohy zvládnou samy. Někdy je nutné vycvičit do správné koordinace svaly chodidel, případně i trupu a srovnat osu dolních končetin. Může se stát, že nevycvičíme chodidla do vizuálně ideálního postavení – že na první pohled při stoji nebude mít klenba nohy ideální tvar. Ale můžeme ovlivnit její správné zapojení při chůzi i sportu a snížit či odstranit bolesti chodidel, lýtek, kolen, kyčlí, beder i krku.
 
A o ovlivnění vašich bolestí jde především! A pokud nevíte, kde začít, můžete se na mě obrátit. Ráda vám poradím.
 
Publikováno 25. 10. 2021

Nový kosterní model, ženská pánev

Konečně! máme u nás v ordinaci FyzioMotion Brno i model ženské pánve se svaly pánevního dna. A co vám na něm mohu ukázat? Například jak správně aktivovat a relaxovat svaly pánevního dna, pečovat o jizvu po nástřihu či natržení hráze a jizvu po epidurální anestezii nebo císařském řezu. Tím ovlivníme vaše bolesti pánve a zad, inkontinenci, bolesti při milování a další potíže pánevního dna.

Publikováno 1. 8. 2021 

Choďte bosí – vaše chodidla to ocení

Využijte léto pro bosou chůzi v přírodě. Vnímejte při ní své tělo i povrch, po kterém jdete. Je dobré začít pozvolna, zpomalit chůzi, zkrátit krok a soustředit se na to, aby dopad nebyl prudký (dobře se to pozná například na tom, jestli doma dupete). Postupně pak můžete přidávat na vzdálenosti a náročnosti terénu, případně zrychlit krok.
  • Používejte různorodý povrch, nebojte se vody ani bláta
  • Choďte bosky často po malých chvilkách – nepřehánějte to, pokud nejste zvyklí
  • Respektujte svá chodidla i celé tělo
Publikováno 7. 7. 2021

Jak vybírat letní boty?

Měly by mít:
  • Pružnou podrážku do všech směrů (viz obr. 1, 2 a 3).
  • Dostatečnou šířku ve všech částech – i u prstů; prsty by neměly lézt na straně z boty ven.
  • Uchycení za patou nebo pevné obejmutí nártu páskem, jinak prsty při každém kroku místo odrazu chytají botu, aby nespadla z nohy (viz obr. 4).

Publikováno 14. 6. 2021 

Přeji krásný 1. máj, lásky čas

Jak si přivoníte ke květině?
Sunete hlavu vpřed, nakloníte se nad ní celým trupem nebo si ji k nosu přiblížíte rukou?
 
Publikováno 1. 5. 2021

Co je to bolest? K čemu nám slouží?

Nejčastějším důvodem návštěvy fyzioterapeuta je bolest. Ta má pro nás přirozeně sloužit jako informace, že v těle něco nefunguje jak má. Často nás obtěžuje, snažíme se ji nevnímat, případně potlačit léky proti bolesti. Jenže příčina bolesti zůstává a dáváme jí prostor se ještě více prohloubit a zafixovat do těla. Stává se z ní dlouhodobá, chronická bolest, která je obtížněji řešitelná. Proto je důležité včas hledat příčinu bolesti a analgetika brát jen v nejnutnějších případech.
 
Dobrou prevencí bolestí pohybového aparátu je naučit se své tělo vnímat. Vědět, co si k němu můžeme dovolit, co mu dělá dobře a co ne, být pravidelně v pohybu i odpočívat. Rozpoznat, když je některá část těla stažená, v napětí nebo ve stresu. Pokud včas a adekvátně zareagujeme už na tento jemnější impuls, který bolesti často předchází, bolest nemá důvod přijít a můžeme vesele fungovat dál.

Publikováno 14. 4. 2021 

Dech, respirační fyzioterapie a COVID-19

Dech nás provází celým životem. Často ho bereme jako samozřejmost a všímáme si ho, jen když cítíme nějaké dechové omezení. Způsob dýchání má vliv na držení těla a zároveň držení těla a naše prožívání má vliv na náš dech. Dechové techniky jsou i součástí některých cvičebních metod.
 
Ve fyzioterapii je práce s dechem pro spoustu z nás denním chlebem. V nemocnicích se používá např. u pacientů s onemocněním dýchacích cest, srdce a oběhového systému. Správná aktivace bránice v souvislosti s držením těla a stabilizací trupu je také nutná u spousty ambulantních pacientů, klientů a sportovců.
 
Prvky respirační fyzioterapie se také používají po onemocnění COVID-19, pokud i nadále cítíte omezení dechových funkcí. V takovém případě se můžete obrátit na ambulantní fyzioterapeuty.
 
Publikováno 15. 3. 2021

Ruce z kapes → volná záda

Nenosíte rukavice, protože na ně zapomínáte? Dáváte si raději ruce do kapes, a přitom míváte bolesti zad nebo šíje? Stálá přítomnost vašich rukou v kapsách a bolesti zad a šíje spolu mohou velmi úzce souviset. Při chůzi má totiž přirozeně docházet k pohybu paží a přes ně se přenášet rotace do hrudní páteře a hrudního koše. Tím se páteř přirozeně sama mobilizuje. Pokud máte ruce v kapsách, páteř nemá možnost rotovat za pohybem paží, vaše záda se neuvolní a mohou naopak ještě více zatuhnout. Na to si dávejte pozor i při nošení tašek v rukách nebo přes rameno, psaní SMS nebo volání. Pokud neseme tašku v jedné ruce a druhá se houpe do rytmu chůze, mobilizujeme páteř a hrudník více ve směru volné ruky. Proto je vhodné mít paže volné a zátěž nést v batohu na vzpřímených zádech, nebo alespoň ruce střídat.

Publikováno 4. 1. 2021 

Nový kosterní model, kyčelní kloub

Dnes nám přibyl do ordinace nový kosterní model – kyčelní kloub.
 
Na kosterních modelech vám mohu ukázat správné i nesprávné provedení pohybu a díky tomu vás mohu přesněji navést do běžných činností, cvičení i sportu.
Nesprávná pohyblivost kyčlí mívá souvislost například s bolestmi kolen a beder nebo vbočenými palci.  A právě na to se spolu můžeme zaměřit na naší příští terapii.
Publikováno 19. 11. 2020

Pohybem k imunitě

Pro podporu imunity je důležitý pohyb a jedním ze základních pohybů člověka je chůze. Pro představu vám přidávám pár čísel, abyste viděli, že to má smysl:
  • Pokud se svým pejskem obejdete váš dům v okruhu 500 metrů jednou dokola, ujdete lehce přes 4 km.
  • Pokud jej obejdete dvakrát, ujdete něco přes 7 km, a když třikrát, tak skoro 10,5 km. Pokud půjdete dokola víckrát než jednou, měňte směr, ať se vám nemotá hlava.
(BTW: Půjčovny a pronájmy psů podle strýčka google opravdu existují.)
Držte se, mějte se, smějte se, hýbejte se a buďte zdraví, Vaše Hanka

Publikováno 27. 10. 2020 

Cvičení s elektrickou stimulací svalů (EMS)

Čas od času se mě někdo zeptá na můj názor na cvičení s elektrickou stimulací svalů. Lidé, kteří mi tento dotaz položí, většinou mají dojem, že to není to pravé – „není to přirozené“, ale nevědí přesně proč. Zároveň je na tuto metodu spousta reklam i pozitivních recenzí. Pojďme se na ni tedy podívat zblízka.
 
Jedná se o cvičební programy, při kterých má na sobě klient oblečení s elektrodami. Přes ně procházejí tělem elektrické impulsy podněcující stahy svalů. Fitness centra tím slibují intenzivnější a účinnější trénink v kratším čase. V některých reklamách rovněž prezentují, že elektrické impulsy se používají k aktivaci svalů i v rehabilitaci a fitness odvětví je z ní pouze přejalo. Pravdou však je, že většina elektroterapie aplikované v rehabilitačních zařízeních má jiné účinky než podněcování svalů ke stažení. Používá se například pro uvolnění svalů na snížení bolesti v napjatém místě, zvýšení prokrvení pro lepší hojení nebo snížení otoku. Oproti tomu elektrostimulace svalů se používá zcela výjimečně, vždy jen po podrobném vyšetření a pouze u svalů, které jsou inervované postiženým nervem. Na zdravé svaly s nepoškozenou inervací se použití elektrických impulsů nedoporučuje.
 
Ano, svaly se elektrickými impulsy opravdu zapojí, ale v úplně jiném režimu, než potřebujeme pro běžný život. Při přirozeném pohybu se totiž zapojují svalová vlákna jednotlivých svalů postupně v určitém sledu podle intenzity zátěže. I u výkonnostních tréninků se zapojují svalová vlákna postupně, přičemž ani při největší míře zátěže se nezapojí úplně všechna. Tělo je totiž inteligentní a ví, že si musí nechat něco málo do zásoby. Elektrický impuls oproti tomu nerozlišuje, které vlákno se má zapojit a které ne a vyšle impuls rovnou všem svalovým vláknům, na která působí. Tím si pak rozhazujeme přirozený mechanismus, ve kterém mozek průběžně koordinuje zapojení jen těch svalových vláken, která jsou zrovna potřeba. Navíc elektrody jsou uložené na povrchu těla, a proto jsou elektrické impulsy posílány převážně do povrchových svalů, ale pro správné držení těla jsou důležitější svaly hluboké. V důsledku cvičení s EMS se pak může snadno stát, že tím tělo dostaneme do nerovnováhy, což může vést například ke vzniku různých bolestí.
 
Inteligenci vlastního těla tedy elektrickými impulsy opravdu nenahradíme.
Publikováno 25. 5. 2020

Pomůcky pro vzpřímené držení těla

Čas od času se mě někdo zeptá, co si myslím o pomůckách k rovnání zad. Rozhodla jsem se pro vás tedy sepsat svůj názor.
 
Pokud se často hrbíme a máme ramena vysunutá vpřed, dochází kvůli tomu ke stažení svalů na přední části hrudníku. Tyto svaly pak táhnou všechny kostěné struktury předního hrudníku k sobě, včetně stočení ramen vpřed. Když si dáme na ramena pomůcku, která nám opravdu viditelně pomůže držet ramena ve srovnání, dorovná se nám tím i hlava. Na pohled to sice působí lépe, ale prakticky se nic nevyřeší. Svaly na přední straně hrudníku tím totiž neprotáhneme, stabilizační svaly trupu neposílíme a problém se tím zpravidla jen přesune jinam. Tlak se přenese do beder a je jen otázkou času, kdy nás začnou bolet. Jedinou variantou na opravdové vyřešení těchto potíží je pravidelný pohyb a cvičení – uvolnit svaly přední části hrudníku, zaktivovat zádové svaly a celkově zkoordinovat práci trupového svalstva.

Publikováno 25. 2. 2020 

Na co si dát pozor při chůzi na podpatcích?

Plesová sezóna je již v plném proudu, a proto bych vám chtěla připomenout, na co si dávat pozor při nošení bot na podpatcích.
 
To, že lodičky nejsou vhodné pro naše chodidla, už ví asi každý. Prsty jsou nepříjemně tlačeny k sobě, někdy až přes sebe, a vzniká velký tlak na přední část chodidla. Podporujeme tím propadnutí příčné i podélné klenby nohy. Kromě toho nás zvednutí paty vyvádí z naší přirozené osy, a to se pak snažíme dorovnat například prohnutím v bedrech.
 
Pokud si tedy obujete boty na podpatku, hlídejte si správné srovnání těla (především natočení pánve sedacími kostmi k zemi), ať vás pak nezaskočí například bolesti beder nebo krční páteře. Procvičení chodidel po jejich vyzutí určitě taky není na škodu.
Publikováno 11. 1. 2020

Jak nosit kabelku?

Při nošení kabelky dochází k vychylování těla z osy. Čím těžší je kabelka, tím více se nakloníme, ať už na stranu k ní, nebo od ní. A pokud to náhodou neuděláme a páteř udržíme krásně v rovině, svaly podél páteře se přesto aktivují asymetricky. Důležité je tedy mít kabelku co nejlehčí. Jedním z možných řešení je, že si cíleně vybereme malou kabelku, aby se toho do ní moc nevlezlo. Kabelka navíc vždy jednostranně omezuje rotaci páteře a tím i její automobilizační schopnost. Proto je dobré ji nosit co nejméně a případně střídat stranu, na které ji zrovna máme.
 
Není vhodné dlouhodobé nošení jen na jedné straně přes rameno, v dlani, nebo jen zavěšení kabelky přes předloktí. Vhodnější jsou kabelky do kříže přes trup. Na nošení těžších věcí doporučuji si vzít raději batoh.
 
A proč o kabelkách píšu zrovna teď? Protože nastává čas bund a z nich kabelky sklouzávají po ramenou dolů. Tomu se často snažíme zabránit zvednutím ramene na straně kabelky a pak nás bolí za krkem. Takže pozor na to!

Publikováno 29. 10. 2019 

Jak vybrat zimní boty

Pokud si budete na zimu kupovat nové boty, dávejte si pozor, aby splňovaly důležité požadavky umožňující správnou práci chodidla – dostatečně širokou špičku a ohebnou podrážku. Vaše nohy Vám poděkují.
Publikováno 13. 10. 2019

Vzdělávám se pro Vás!

Včera jsem se zúčastnila kurzu zaměřeného na komplexní problematiku čelistního kloubu. Jeho dysfunkce v kombinaci s nesprávným zapojením okolních svalů může souviset například s bolestmi hlavy, žvýkacích svalů, šíje, dysfunkcí pánevního dna a dechovými potížemi, ale také s přeskakováním, lupáním v čelistním kloubu, nebo se závratěmi či tinitem.
 
I tyto potíže lze řešit v ordinaci fyzioterapeuta! Pokud Vás toto téma zajímá více, neváhejte se na mě obrátit.

Publikováno 22. 9. 2019 

Bosá chůze

Bosá chůze je nejpřirozenější pohyb pro naše chodidla i pro celé tělo. Tedy alespoň dříve tomu tak bylo. ..co se změnilo?
 
Začali jsme se obouvat a zpevňovat povrch, po kterém chodíme, abychom měli chůzi pohodlnější, jednodušší a ušli toho více.
 
Většina bot je bohužel navrhována podle poslední módy či požadavků na lepší sportovní výkon (odpružení dopadu, zvednutá špička), ale ne podle tvaru a funkce chodidla. Noha se tedy musí přizpůsobit botě místo toho, aby se bota přizpůsobila noze. Kvůli tomu většina moderní obuvi omezuje přirozenou funkci chodidla. Na zpevněném rovném povrchu nohy ztrácejí schopnost balancovat – vyrovnávat nerovnosti. Vinou toho si pak podvrtneme kotník na minimálním výmolu.
 
K tomu, abychom to změnili, je tedy dobré nejenom si vyzout boty, ale zároveň se také zamyslet, jakým způsobem jdeme, našlapujeme, odrážíme se. Když naše chodidla některou část přirozeného pohybu neumí, musíme jim pomoci vrátit tuto schopnost cíleným cvičením zaměřeným přímo na tento problém. Pokud to neuděláme, můžeme si bosou chůzí dokonce i uškodit.
 
Využijte zbytek léta pro bosou chůzi v přírodě. Jen myslete na to, jak jdete, a moc to nepřehánějte! Je dobré začít pozvolna, zpomalit chůzi, zkrátit kroky a soustředit se na to, aby dopad nebyl prudký (dobře se to pozná například na tom, kdo doma dupe). Postupně pak můžete přidávat na vzdálenosti a náročnosti terénu, případně si dovolit i zrychlit krok. A pokud si nejste jistí, jak jste na tom zrovna Vy, můžeme si domluvit konzultaci a na ní společně probrat, co je pro Vaše chodidla nejvhodnější.
Publikováno 22. 8. 2019

Jak nosit batoh?

Pokud vyrazíte o prázdninách na výlet s batohem, zkuste se držet těchto pravidel!
 
  1. Popruhy – by měly být utaženy tak, že hlavní opora batohu je o hrudník. To většinou znamená popruhy utáhnout více, než jste zvyklí. Pokud máme popruhy volnější než by mělo být, je batoh opřen o bedra nebo o pánev, což nás vychyluje z těžiště. My jej pak dorovnáváme tím, že se vyhrbíme v hrudníku a rameny tlačíme do popruhů vpřed (snažíme se namísto utažení popruhů dostat oporu batohu o hrudník vyhrbením a tlakem ramen), nebo se naopak prohneme v bedrech (podvolení se tahu popruhů). Popruhy je vhodné průběžně kontrolovat a upravovat si jejich délku vždy podle aktuální váhy věcí v batohu. Čím těžší je zátěž v batohu, tím více je váhou věcí tažen dolů a tím více by měly být popruhy utaženy, aby batoh seděl dobře na hrudníku. V případě většího batohu (krosny) je opora samozřejmě i o pánev.
  2. Bederní pás – Pokud má batoh bederní pás, je vhodné jej použít. Díky tomu odlehčíme šíjovým svalům. Pás by měl mít oporu v pánvi, ne v bedrech! Přesněji bychom ho tedy měli nazývat spíše jako pánevní pás. Dobrá opora batohu o pánev souvisí i se správným výběrem batohu na naši postavu. Pokud je batoh na naši postavu malý, nemusí pás dosáhnout až k pánvi, ale je obemknutý pouze okolo pasu a pak pro nás žádný přínos nemá – neopírá se o pevnou kost, jen tlačí na břicho. Bederní pás má proto význam pouze u větších batohů – takových, ve kterých máme oporu zadní části batohu v hrudníku i pánvi. V těžších terénech je vhodné použít i prsní pás přes hrudník pro lepší upevnění batohu na záda.
  3. Pevnější konstrukce – Batohy s pevnější konstrukcí se lépe opřou o hrudník (u větších batohů o hrudník a pánev), než batohy bez jakékoli výztuže či tvarování. Opět je třeba vyzkoušet velikost batohu včetně délky popruhů, zda je na naši výšku zad ideální.
  4. Balení věcí – Těžší věci by měly být blíže k zádům, aby nebylo moc vychýlené těžiště – aby nás batoh netáhl vzad, a nenutil nás tak dorovnávat těžiště vyhrbením nebo prohnutím se v zádech (viz bod 1)).
  5. Nést batoh na obou ramenou! To je opravdu nutnost. A to nejen na výletech, ale i po městě.
  6. Sportovní ledvinky – Na menší výlety jsou skvělé ledvinky – hlavně tedy ty sportovní. Díky nim je opora pouze v pánvi a záda jsou volná.
PS: postavičce na obrázku by se hodilo zkrátit popruhy.

Publikováno 2. 7. 2019 

Pilates

Pilates metoda založená Josephem Pilatesem (1880–1967) patří ke druhům cvičení nazývaným „body and mind“, tedy cvičení propojující tělo a mysl. Nezáleží jen na tom, co cvičíme, ale i jak to cvičíme.
 
Pomocí Pilates metody si procvičíme celé tělo s důrazem na aktivaci hlubokého stabilizačního systému páteře, mezi lidmi často známým jako Core. Při cvicích je třeba se soustředit na jejich přesné provedení dle instrukcí lektora. Díky tomu je pohyb proveden správně a můžeme očekávat lepší výsledky.
 
Metoda je vhodná jako preventivní cvičení pro lidi bez bolestí, stejně jako pro ty, které trápí bolesti např. zad, kolen či ramen. Pravidelným cvičením se zlepšuje flexibilita, síla, koordinace i rovnováha celého těla.
 
Pilates je mým oblíbeným cvičením. Vedu lekce ve Fit studiu Jana. Pokud byste tuto metodu chtěli vyzkoušet, neváhejte se na mě obrátit.
Publikováno 1. 6. 2019